Ядливите кестените са наистина  една много, много  полезна храна с благотворен ефект върху общото ни здраве.

Те съдържат сложни въглехидрати, което ги прави отличен източник на бавно действаща енергия, особено за хора, които водят активен начин на живот.

За разлика от други ядки, кестените имат ниско съдържание на мазнини и не съдържат холестерол. Те са добър избор за хора, които следят приема си на мазнини.

Кестените са богати на фибри, които  подпомагат доброто храносмилане със своя принос за поддържане на здравословна чревна микрофлора и регулиране на кръвната захар.

Те са и източник на витамини - съдържат витамини като витамин С (рядкост за ядки), както и витамини от групата B (B1, B2, B6), които подпомагат енергийния метаболизъм и поддържат здрава нервна система.

Внасят в организма и минерали -  богати са на на калий, магнезий и мед. Калият е важен за контролиране на кръвното налягане, а магнезият и медта са важни за правилното функциониране на нервната и мускулната система.

Кестените съдържат антиоксиданти, които имат важна роля при защитата на клетките от оксидативен стрес и възпаления.

Заради ниското съдържание на мазнини и високо съдържание на фибри, кестените са подходящи за включване в разнообразни здравословни диети.

                                          Какво можем да си приготвим от тях?

Кестените могат да се използват както в сладки, така и в солени ястия. 

Ето някои от най-популярните начини за приготвяне на кестени:

     1. Печени кестени

Това е най-класическият и популярен начин за консумация на кестени. Печените кестени имат мек и сладък вкус.

Начин на приготвяне:

Оставете кестените да се хидратират в купа с топла вода за поне 20-30 минути. Разрежете ги леко по черупката, за да не се спукат при печене. Печенето става  във фурна, включена  на 200°C за около 20-30 минути, докато черупките се отворят и ядките омекнат

2. Крем супа от кестени

Кестените придават кадифена текстура и сладост на супите.

Начин на приготвяне: Запържете лук, моркови и целина в малко масло, добавете сварени кестени и зеленчуков бульон. Варете около 20 минути, след което пасирайте до гладка консистенция. Може да добавите сметана за по-богат вкус.

3. Пюре от кестени

Може да се използва като гарнитура към месо или като основа за десерти.

Начин на приготвяне: Сварете кестените, обелете ги и ги пасирайте с малко масло и мляко, докато получите кремообразна текстура. Добавете сол и черен пипер на вкус.

4. Кестени с ориз (или с кускус)

Това ястие е идеално като гарнитура или основно ястие.

Начин на приготвяне: Запържете лук, добавете сварени или печени кестени и ориз (или кускус). Добавете пилешки или зеленчуков бульон и варете, докато оризът стане готов. Може да добавите подправки като канела, карамфил и стафиди за по-източен вкус.

5. Десерт с кестени (кестенов крем или мус)

Кестеновото пюре може да се използва като основа за различни десерти.

Начин на приготвяне: Смесете кестеново пюре с разбита сметана, ванилия и малко захар за лек и пухкав мус. Можете да го сервирате с шоколадов топинг или плодове.

6. Кестени в сироп (Марон гласе)

Това е класически френски десерт, при който кестените се варят и захаросват.

Начин на приготвяне: Сварените кестени се заливат със захарен сироп, но по няколко пъти в продължение на няколко дни, докато попият сиропа и се захаросат.

7. Кестенови сладкиши и кексове

Кестеновото брашно може да се използва за приготвяне на сладкиши без глутен.

Начин на приготвяне: Смесете кестеново брашно с яйца, мляко, захар и масло, за да направите кексове или хляб с лек аромат на кестени.

8. Кестенова паста

Това е традиционно италианско ястие, което включва паста с кестени, приготвена с масло и мащерка.

Начин на приготвяне: Пригответе прясна паста и сервирайте с гарнитура от задушени кестени, масло, мащерка и настърган пармезан.

Разбира се възможностите  в използването и приготвянето на ядливите кестените са безкрайно много – от прости закуски до изискани десерти и основни ястия. И най-интересното е, че кулинарите откриват все нови и нови рецепти. А може и вие да проявите творчество и после да споделите в мрежата своето откритие.