Каква точно е тя и защо е толкова важна, коментира проф.Русанка Ковачева:

"Не напразно се казва, че щитовидната жлеза е изработила механизъм да филтрира цялото количество йод, което попада в организма ни, за да може да произвежда повече хормони.  Затова говорим непрекъснато за количеството йод във водата и в храната. По принцип то  не е постоянно и за да няма недоимък на йод и да не се налага щитовидната жлеза да нараства и да наваксва този недоимък, е необходимо той да бъде редовно приеман. 

По тази причина в нашата страна и някои други европейски държави се практикува йодиране на солта с необходимото ежедневно количество йод за организма. Така  не се налага всеки ден да мислим дали днес сме приели достатъчно количество йод. Този въпрос у нас вече е решен. Навремето, преди да започне йодирането на солта, в България е имало 50% гушавост. Но  тази гушавост, която се дължи на йоден дефицит,  вече е почти напълно ликвидирана сред населението.

Все пак още има един процент от ученици, бременни жени и възрастни, който не приемат достатъчно йод. Но има и такива, които се престарават и приемат в повече. Това започна да се случва след като се освободи производството и вноса на сол и вече в търговската ни мрежа има много видове сол, които не са йодирани като хималайска например. 

За нас специалистите ендокринолози това е грешка, защото йодът е много важен за правилното функциониране на щитовидната жлеза , а оттам и за възможността за човешкото възпроизводство, за наличието на качествени полови клетки.

Щитовидната жлеза влияе върху всички фази на възпроизводството - от зачеването, до формирането на зародиша, имплантацията и след това износването на бременността. И затова е толкова важно да бъде нормална функцията на щитовидната жлеза, когато се планира бременност. Това е от особено значение в първата трета на бременността, когато всъщност тиреоидните хормони играят най-важната роля за формирането на невроните, мозъка, изграждането на нервната система на плода, която след това ще бъде основа за интелектуалното развитие на детето. И в този период плодът разчита единствено и само на хормоните на майката. Затова тези хормони трябва да бъдат в необходимото количество, да няма дефицити, за да може да се изгради нервната система на плода.

В следващата половина на бременността, плодът става по-независим, защото има вече собствено производство на хормони.

По тази  причината една жена задължително трябва да провери щитовидната си жлеза преди да вземе решение на става майка. Много е важно тя да знае дали има заболяване или не.

Съществуват точни препоръки, които са възприети в момента в света за жените, които планират да стават майки и те са следните:

Бъдещите майки задължително трябва да изследват тиреоидните си хормони, когато имат наличие на предшестващ или настоящ хипо или хипертиреоидизъм. Ако в хода на тези изследвания има повишени антитела, което означава, че  бъдещата майка има автоимунни нарушения; ако е имало операция на щитовидната жлеза; ако жената е на  възраст над 30 години; ако има наличие на друго автоимунно заболяване като захарен диабет тип 1; когато е преживяла  случил се вече аборт или преждевременно раждане.

Хубаво е всяка бъдеща майка да се позаинтересува и да разбере от какво боледуват нейните близки - родители, братя, сестри и дали в семейството има някой със заболяване на щитовидната жлеза. И ако има, това я задължава и тя да провери своята, защото наследствеността е много силно изразена при това заболяване. Наследствената обремененост предполага предразположеност към това заболяване  и не само към него. Разбира се и различни външни фактори могат да отключат  заболяване на щитовидната жлеза.

Напоследък се говори много и за високостепенното затлъстяване, което води до по-чести автоимунни нарушения. Да не забравяме, че се среща и карцином на щитовидната жлеза. Хората, които употребяват лекарства, съдържащи йод като кордарон, който много често се използва при лечение на аритмиите; литий, или са изследвани с контрастни вещества. Всичко това също може да доведе до нарушения на функцията на щитовидната жлеза.

И нещо, което е важно за хората, които често  сменят местоживеенето си и  се случи да отидат в район с йоден дефицит - нека се позаинтересуват дали са предприети мерки за ликвидирането на този дефицит там.

Редно е да си кажем още, че нещата не приключват с бременността, напомня още проф. Ковачева, а година след раждането настъпва едно обостряне на всички заболявания, които жената е имала преди бременността, касаещи щитовидната жлеза. Много често се среща т.н. следродово възпаление на щитовидната жлеза, което също е автоимунно. Развиват се различни нарушения във функцията й. Често пъти спедродовата депресия също се свързва с нарушение на функцията на щитовидната жлеза. Възможно е обостряне на предшестващ хипо или хипертиреоидизъм."