"Много, много зависим от нея, затова за щитовидната жлеза трябва да се говори непрекъснато, категоричен е доц. Александър Шинков. Заболяванията, свързани с нея, са най-честите от всички ендокринни заболявания и засягат хората от всички възрасти и от двата пола , но около 10 пъти по-често засягат жените. Тези заболявания имат широк обхват на въздействие на човешкия организъм във всички сфери на неговото развитие - физическа, интелектуална, нервно психическа. С една дума  щитовидната жлеза има важна роля в нашия живот. 

Тя е част от ендокринната система, която заедно с имунната система, с нервната система и с помощта на някои други, се грижат за поддържане на постоянната вътрешна среда на нашия организъм и неговото взаимодействие с околната среда.

Ендокринната система се състои от приблизително една дузина жлези с вътрешна секреция. Това са малки органи, които произвеждат едни молекули, наречени хормони и тези молекули достигат до всяка част от нашето тяло и взаимодействат с клетките и тъканите там и така осъществяват най-разнообразни функции. Освен тях, ендокринната система включа още кожа, неврони, стомашно-чревен тракт. С една дума всичко в нашето тяло в някаква степен е ендокринна система и хормони.

Та щитовидната жлеза е част от тази система. Намира се в долната част на шията, ниско долу. Състои се от два дяла - ляв и десен. Оприличават я на пеперуда с разтворени крила или на синя слива срязана по средата. Тази жлеза произвежда два хормона - от единия много, от другия съвсем малко. Единият е Тироксин или Т4, а другият е Т3 или Трийодтиронин - този , който е съвсем малко. И с помощта на кръвообращението тези хормони достигат до всички наши клетки и тъкани и взаимодействат с тях. И значението на тези хормони за нашето здраве е глобално. На първо място те участват в развитието на нашите тъкани от най-ранните етапи на развитието на организма.

Ако липсват хормоните на щитовидната жлеза, то нервната система на плода не се развива и настъпват изключително тежки усложнения от този т.наречен вроден хипотиреоидизъм. Понякога тези усложнения са несъвместими с живота.

Тези хормони участват и в растежа на нашето тяло - на повечето органи, както и на скелета. И ако те липсват или са в недостатъчно количество, когато организма расте, той остава нисък, с дефектен скелет, с криви кости и доста сериозна инвалидизация в резултат на това.

Хормоните на щитовидната жлеза са изключително важни за функционирането на сърдечно-съдовата система. Те участват и осъществят по-скоро  помпената функция на сърцето. Знаете, че сърцето е една мускулна помпа. То постоянно трябва да изтласква количества кръв към всички наши части  - нагоре срещу гравитацията към глава и надолу по гравитацията към краката.

Освен това хормоните на щитовидната жлеза са основен регулатор на обмяната на въглехидратите, на мастите и на белтъците в нашето тяло. И когато има разстройство в дейността на щитовидната жлеза, страдат тези три елемента от нашата обмяна - в различна степен, по различен начин, но винаги страдат.

Щитовидната жлеза е важна и за възпроизводството на рода. Когато имаме нарушена функция репродуктивните възможности и на жените, и на мъжете се нарушават. И при наличие на репродуктивни нарушения, един от органите, които се изследват задължително, е щитовидната жлеза.

Тя е и  органът, който ни прави топлокръвни и поддържа телесната топлина. Ако я нямаше щитовидната жлеза, щяхме да изстиваме и да зависим от температурата на околната среда. За гущерите това е добре, но за нас хората това е несъвместимо със живота."