Сърдечната недостатъчност е клиничен синдром на лесната умора, задух и ограничен физически капацитет. Състоянието се дължи на невъзможността на сърцето да изпомпва достатъчно количество кръв, за да задоволи потребностите на тъканите в човешкото тяло“, информира проф. Иван Груев, специалист по кардиология и вътрешни болести, заместник-директор по медицинската дейност на Националната многопрофилна транспортна болница „Цар Борис ІІ“.

Редица са причините, които могат да доведат до сърдечна недостатъчност – прекаран инфаркт, високо кръвно налягане, висок холестерол, диабет, преживяна инфекция, прекомерна употреба на алкохол, някои медикаменти и др.

„Сърдечната недостатъчност /СН/ е пряко свързана с хроничното бъбречно заболяване и диабета. Между 12 и 57% от пациентите със захарна болест има СН. Същевременно между 35 и 70% от болните със СН страдат и от хронично бъбречно заболяване“, обясни проф. Груев и допълни: Типичните симптоми на СН са задух, ортопнея т.е.затруднено дишане в легнало положение, пристъпи на задух през нощта, лесна уморяемост, подуване на глезените. 

Хората могат да забележат и нощна кашлица, хрипове, усещане за подуване, загуба на апетит, объркване и др“.

С напредване на заболяването се наблюдават структурни изменения на сърцето. Ето защо е важно още при първите симптоми те  да се обърнат към своя кардиолог или личен лекар.