Най-честото алергично заболяване при човека е сенната хрема. Честота му надхвърля 30% при децата и 40% при възрастното население. Симптомите й обикновено са запушен или течащ нос с бистър секрет, сърбеж, дразнене в гърлото, зачервени и насълзени очи, затруднено дишане. При пациентите с алергичен ринит има висок риск от развитие на бронхиална астма  за 45-69% от тях. Сенната хрема е значимо социално заболяване, което влошава успеваемостта на децата в училище с 30-40%, заради приема на антихистамини.

„През пролетния сезон сенната хрема е една от най-честите причини за търсене на лекарска помощ. При вземането на превантивни мерки и правилно назначена терапия, хомеопатията дава изключително добър резултат за намаляването на симптомите и подобряването на качеството на живот на пациентите.“, споделя д-р Мариян Иванов. Срещаме ви с него по повод Световния ден на хомеопатията 10 април.

„Профилактиката на сенната хрема трябва да започва поне месец преди цъфтежа на растенията, които я причиняват, съветва той. Много добър резултат дава приемът на по 5 гранули дневно от три хомеопатични лекарства - Poumon histamine 15 CH, Pollens 15 CH и Apis mellifica 15 CH. Добрата новина е, че вече в аптечната мрежа има медикамент, който съдържа и трите хомеопатични съставки - Риналержи контрол.  Приемът на 1 таблетка дневно от него е достатъчен за профилактика, а в периода на проявена вече алергия, дозата се увеличава на до 6 таблетки дневно“.

В потвърждение на неговите практически наблюдения са и публикациите в две от най-престижните медицински издания - British Medical Journal и Lancet. Те касаят рандомизирани, двойни слепи, плацебо-контролирани проучвания. Резултатите и от двете показват, че при пациенти, лекувани с хомеопатия, значително се намаляват симптомите, което пък води до намаляване на половина на необходимостта от прием на антихистамини.

-----------------------------------------------------------------

Над 7 000 медицински проучвания, публикувани в най-голямата международна база данни в областта на медицинските науки PubMed, доказват позитивния ефект на хомеопатичното лечение. Хомеопатията е метод на лечение, основан на принципа на подобието. Той е формулиран от д-р Самуел Ханеман преди повече от 200 години. Д-р Ханеман е първият в историята на медицината, приложил експерименталния метод за проследяване ефекта от лечението. Той установява, че вещество, което в измерими дози може да предизвика определени болестни симптоми в здрав човек, в значително разредени дози може да лекува подобни симптоми в болен човек.