Напуканите пети са проблем, който може да засегне всекиго, независимо от възрастта или начина на живот. Възникването на проблема обикновено започва с удебеляване на сухата кожа по тях , която след време се натрупва като мъртва. След това, при липса на лечение, по нея се появяват дълбоки и болезнени пукнатини. Тези пукнатини могат да варират от повърхностни до много дълбоки, като последните понякога достигат до дълбокия слой на кожата. Това често е причина за силна болка при ходене и дори увеличава риска от инфекции поради лесния достъп на бактерии и гъбички в отворените рани.

Дерматолозите са категорични, че напукването на кожата на петите, може да се дължи на много и различни причини, но  някои от най-основните са:

  1. Суха кожа - кожата на петите няма мастни жлези и е по-податлива на изсушаване, особено при хора, които често ходят боси или носят отворени обувки.
  2.  Липса на хидратация  - недостатъчното количество влага в кожата води до сухота и напукване. Ако кожата на петите не се хидратира редовно с подходящи кремове или масла, тя може да стане груба и напукана.
  3. Прекомерно натоварване - продължителното стоене или ходене, особено на твърди повърхности, може да доведе до напукване на кожата поради прекомерен натиск върху петите.
  4. Неподходящи обувки - носенето на обувки, които не поддържат правилно стъпалото или които са твърде тесни или твърди, може да причини натиск и триене, водещи до напукване на кожата на петите.
  5. Излагане на вода - прекомерното излагане на вода, особено гореща вода, може да премахне естествените масла от кожата и да я изсуши, което увеличава вероятността от напукване.
  6. Дерматологични състояния - някои кожни състояния, като екзема, псориазис, атопичен дерматит или гъбични инфекции, могат да допринесат за изсушаване и напукване на петите.
  7. Възраст - с напредването на възрастта кожата губи своята еластичност и способност да задържа влага, което я прави по-податлива на напукване.
  8. Здравословни проблеми - някои медицински състояния, като диабет или заболявания на щитовидната жлеза, могат да повлияят на състоянието на кожата и да доведат до напукани пети.

За предотвратяване и лечение на напукани пети е важно редовното хидратиране на кожата с подходящи кремове, носенето на подходящи обувки и, при нужда, консултация с дерматолог или лекар, особено ако напукването е болезнено или има признаци на инфекция.

Какъв тип кремове са подходящи за напукани пети?

За напукани пети са подходящи кремове, които съдържат съставки с овлажняващи, подхранващи и омекотяващи свойства. Като например:

1. Кремове с урея

  • Уреята е една от най-ефективните съставки за овлажняване на много суха и напукана кожа. Тя има способността да задържа вода в кожата и да омекотява загрубелите участъци. Уреята също така подпомага ексфолирането на мъртвите кожни клетки и стимулира регенерацията на нова кожа.
  • Кремовете с урея обикновено съдържат между 10% и 40% урея. За по-лека хидратация може да изберете крем с по-ниско съдържание, а за по-интензивна грижа – с по-високо съдържание.

2. Кремове с глицерин

  • Глицеринът е друга популярна съставка за овлажняване на суха кожа, включително и на петите. Той привлича влагата от въздуха и я задържа в кожата, като по този начин я прави по-мека и гладка.

3. Кремове с ланолин

  • Ланолинът е натурален емолиент, който омекотява и успокоява сухата и напукана кожа. Той създава защитен слой върху кожата, който помага за задържане на влагата.

4. Кремове със салицилова киселина

  • Салициловата киселина помага за ексфолиране на загрубялата и мъртва кожа. Кремовете със салицилова киселина често се използват за третиране на мазоли и твърда кожа на петите.

5. Кремове с масло от шеа

  • Маслото от шеа е богато на витамини и мастни киселини, което го прави отличен избор за подхранване и възстановяване на сухата кожа. То омекотява и подхранва кожата, като я прави по-еластична и гладка.

6. Кремове с алфа-хидрокси киселини (AHA)

  • Алфа-хидрокси киселините, като млечна киселина, подпомагат ексфолирането на загрубелите участъци от кожата и стимулират регенерацията на нови клетки. Те също така подобряват хидратацията на кожата.

7. Кремове с алое вера и витамини

  • Алое вера има успокояващи и хидратиращи свойства, които помагат за възстановяване на кожата. Кремове, съдържащи витамини A, E и D, също така подхранват и възстановяват кожата.

8. Кремове с кокосово масло или зехтин

  • Кокосовото масло и зехтинът имат дълбоко подхранващи свойства, които помагат за възстановяване на еластичността и мекотата на кожата.

9. Оклузивни кремове

  • Оклузивните кремове създават защитен слой върху кожата, който предотвратява загубата на влага. Такива кремове съдържат съставки като вазелин, парафин или силикони, които задържат влагата в кожата.

Правила за употреба на тези кремове

  • Нанасяйте крема редовно, особено преди лягане, когато кожата има повече време да абсорбира активните съставки.
  • Ексфолирайте петите преди нанасяне на крема, за да премахнете мъртвите клетки и да улесните проникването на овлажняващите съставки.
  • Използвайте чорапи от памук след нанасяне на крема, за да запазите влагата и да подпомогнете абсорбирането му.

Използването на подходящи кремове редовно може значително да подобри състоянието на кожата на петите и да предотврати бъдещи напуквания.

С какво се ексфолират най-добре петите?

Ексфолирането на петите е важна част от грижата за краката, особено когато кожата на петите е суха и загрубяла. Редовното ексфолиране помага да се премахнат мъртвите кожни клетки и да се предотврати образуването на твърда и напукана кожа. Това се постига най-добре със следните ексфолианти:

1. Пемза:

  • Пемзата е натурален вулканичен камък с абразивна повърхност, който е много ефективен за механично премахване на загрубяла кожа и мазоли от петите. Използва се след баня или накисване на краката, когато кожата е омекотена. Петите се търкат с кръгови движения, докато грубата кожа се изглади.

2. Ексфолиращи камъни и пили:

  • Пилите за пети или експресните пили са специално проектирани инструменти за премахване на загрубяла кожа. Те могат да бъдат направени от метал, стъкло или пластмаса и имат различни нива на грапавост. Някои имат двустранни повърхности - по-груба за отстраняване на дебелите участъци и по-фина за изглаждане на кожата.
  • Електрически пили за пети също са много ефективни. Те работят с батерии и имат въртящи се глави, които бързо и лесно премахват мъртвата кожа.

3. Скраб за крака:

  • Скрабовете за крака са кремообразни или гел продукти с абразивни частици (например захар, сол, смлени кайсиеви костилки или микронизирани минерали), които помагат за ексфолирането на кожата. Те се нанасят върху влажна кожа и се масажират с кръгови движения.

4. Химически ексфолианти:

  • Кремове и лосиони със салицилова киселина или алфа-хидрокси киселини (AHA), като млечна или гликолова киселина, помагат за химическо ексфолиране на кожата. Те разграждат връзките между мъртвите кожни клетки, което улеснява тяхното премахване.
  • Пилинг чорапи са специални чорапи, напоени с химически разтвори, съдържащи киселини, които нежно премахват мъртвата кожа в рамките на няколко дни след употребата им.

5. Домашни средства за ексфолиране:

  • Скраб със захар или сол: Можете да направите домашен скраб с обикновена захар или морска сол, смесени с кокосово масло, зехтин или мед. Тази смес се втрива в кожата на петите за механично ексфолиране.
  • Сода бикарбонат: Содата също е добро средство за ексфолиране. Можете да направите паста, като смесите сода бикарбонат с малко вода и я втриете в загрубялата кожа.
  • Овесена каша и мед: Овесената каша и медът могат да се комбинират в паста, която също действа като нежен ексфолиант и има овлажняващи свойства.

6. Накисване на краката:

  • Преди ексфолиране е добре да накиснете краката в топла вода за около 10-15 минути. Можете да добавите малко морска сол, английска сол (магнезиев сулфат), етерични масла или оцет, за да омекотите кожата и да улесните премахването на мъртвите клетки.

Ексфолирането трябва да се извършва редовно, но не прекалено често – около 1-2 пъти седмично, за да се предотврати прекомерното изтъняване на кожата.

  • Овлажняване след ексфолиране: Винаги овлажнявайте кожата след ексфолиране с богат крем или масло за крака, за да запечатате влагата и да предотвратите сухота.
  • Използване на подходящи инструменти и продукти: Уверете се, че използвате продукти и инструменти, подходящи за вашия тип кожа, за да избегнете наранявания или раздразнения.

Следвайки тези съвети и използвайки правилните продукти, можете ефективно да поддържате кожата на петите мека, гладка и здрава.

 

4o