Акнето е заболяване, което засяга 90% от младите хорана възраст от 10-11 до 24 години, но само 15% от тях стигат до консултация със специалист-дерматолог. Три четвърти от заболелите чакат около една години преди да потърсят лекарска помощ и така си докарват допълнителни вреди. И всичко това се случва, защото някои са убедени, че акнето е нелечимо заболяване, а други си мислят, че ще си мене от само себе си. 

Каква е истината? Търсим я с помощта на дерматолога д-р Петьо Брезоев, който от дългогодишната си практика с такива пациенти е стигнал до извода, че „не трябва да се губи ценно време – акнето може да трае година-две, може да трае и 10 години. И в периода, в който това акне го има, младият човек трябва да потърси съвет и помощ от специалист-дерматолог. Той е лекарят, който ще го преведе през този неблагоприятен за външността му период със съответното лечение . Ако акнето на този човек трае 10 години, специалистът-дерматолог ще трабва да го лекува през това време, за да бъде лицето му в добра форма. Такъв е животът... непрекъснато трябва да полагаш някакви усилия за нещо, на което държиш - в случая на лицето си.
- Ако тази помощ не се потърси навреме?
- Ако тази помощ не се потърси навреме, особено ако става дума за нодолокистично или по-тежко полиморфно акне,  следващата тревога са белезите, които остават след пъпките. Белезите се формират на базата на нарушена структура на кожата, особено ако пъпките се стискат. Това, което трябва да се знае при такива случаи е, че мазане с кремче, не може да оправи тези белези. Особено за дълбоко хлътналите белези – за тях още такъв крем не е измислен.
- А пилингите? На тях може ли да се разчита, че ще премахнат белезите от лицето?
- Често решението в такива случаи се търси с помощта на химическите пилинги, но това са вече по-старите начини. Ако все пак някой се реши на такова нещо, трябва да знае, че химическите пилинги не помагат ефективно, ако не са средно дълбоки и дълбоки. А един дълбок пилинг има оздравителен процес от 6 месеца. Шест месеца лицето на младия човек ще бъде червено като домат. Такова нещо трудно се издържа. Това е много тежка процедура и вече почти не се практикува. Пък и понякога изходът може да не е такъв, какъвто се очаква да бъде. Тези пилинги са заменени с по-съвременни лазерни методики.
- Други възможности?
- Другата възомжност е субсцизията или интрадермалната инцизия. При нея с помощта на едни игли, които завършват като копия на върха, прерязваме тъканите под белега, за да го накараме да излезе малко по-нагоре и това се прави няколко пъти. Понякога го комбинираме с инжектиране на дермални филъри – това са нещата, които се използват  за промяна на контура на устните, на лицето... Слава богу това е по-малко травматично. Най-новите неща, които правим, това са т.н. аблативни лазери или фракционирани аблативни лазери, при които машината пробива едни дупки през равни интервали по кожата на човека. Презумпцията е много простичка – ако изгорим кожата на цялото лице, възстановяването ще бъде трудно. Но ако изгорим отделни малки участъци, малки дупки, околната запазена здрава кожа възстановява увредената част и това заличава до някаква степен белезите. Лошото е, че една такава манипулация струва между 300 и 1000 лв., а понякога и повече - зависи колко е увредена кожата на лицето. Освен това има дискомфорт, има болка, има и възстановителен период от около две до три седмици. Лицето на човека през това време е като загоряло. Трябва да се знае, че терапията на белезите е процес - той продължава много години след това и по него отиват много пари.
Затова все казвам,че много по-лесно е да се потърси лечение още при появата на акнето, за да не допуснем да се стигне до белези. Имайте предвид, че едно тежко акне може да направи белези по лицето за четири седмици, ако не се лекува. Даже и за две понякога. И от там насетне положението ще става все по-зле и по-зле.