Глухотата е сериозен проблем, който може да окаже значително влияние върху развитието на децата. Статистиката сочи, че около 2-3 на 1000 новородени деца се раждат с частична или пълна глухота. Според изследванията, децата с нелекувана загуба на слуха изпитват забавяне в развитието на речта и комуникационните умения, което води до затруднения в социалното и академичното им развитие. Важна е ранната диагноза и интервенция – кохлеарните импланти могат да върнат слуха и значително да подобрят шансовете за пълноценно развитие на детето.

Проблемът не подминава и възрастните - двама от всеки трима души над 65 години имат сериозни слухови проблеми, а около 34 хиляди души в България (0.5% от населението) живеят с пълна глухота.

Кръгла маса, с участието на водещи специалисти в България в областта на ушно-носно-гърлените болести и богата културна програма в Ларгото на София ознаменуваха 25-годишнината от поставянето на първия кохлеарен (слухов) имплант в България.

Домакин на конференцията беше Клиниката по ушно-носно-гърлени болести в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, където е  направена първата кохлеарна имплантация в България. Това се случва на 16 юни 1999 г. от проф. Милан Профант и проф. Иван Ценев. Първите двама пациенти, подложени на имплантацията, са Л.А., 9-годишно дете, и Д.Б., 3-годишно дете. След успешното поставяне на кохлеарните импланти и двамата пациенти възстановяват слуха си, което драстично променя живота им и им осигурява възможност за нормално развитие и комуникация.

Трогателна е и историята на Ивайло от Габрово. Той е  на 19 години, роден е с нормален слух, но на 3-годишна възраст губи слуха си след заболяване от менингит. Вследствие на това започват трудности с чуването и говора. На 5 години Ивайло получава своя кохлеарен имплант, който му връща възможността да чува. Днес той вече е завършил училище, има шофьорска книжка и уверено гради своето бъдеще. За него кохлеарният имплант е мост към света на хората и нови възможности.

9-годишната Леа пък зарадва присъстващите със специално стихотворение. Момиченцето сподели, че е имплантирано, когато е било едва на 1 годинка, а днес вече е ученичка, която говори и чува отлично. Тя обича игрите и с усмивка разказва, че е едно щастливо дете с кохлеарен имплант.

Как да разберем дали детето ни има проблем със слуха

Разпознаването на проблем със слуха при дете може да бъде предизвикателство, особено в ранна възраст, тъй като децата не винаги могат ясно да изразят, че не чуват добре. Важно е родителите да наблюдават определени признаци в поведението и развитието на детето. Има няколко ключови признака, които могат да подсказват за слухов проблем при новородени и малки деца:

Липса на реакция на силни звуци – новородените обикновено се стряскат или реагират на силни шумове. Ако детето не реагира на такива звуци, това може да е знак за проблем със слуха.

Невъзможност да се ориентира по звуци – децата около 6-месечна възраст започват да обръщат глава или очи към източника на звука. Ако това не се случва, е добре да се обърне внимание.

Липса на бърборене – между 6 и 9 месеца повечето деца започват да издават звуци и да бърборят. Ако детето не проявява интерес към създаване на звуци или думи, това може да е индикация за слухов проблем.

Не отговаря на името си – дете на възраст около 9-12 месеца обикновено започва да реагира, когато го викат по име. Липсата на реакция може да е предупредителен знак.

При по-големите деца знак за проблем със слуха е забавено развитие на речта – ако детето не започне да говори до 1-2 години или речта му е неясна за неговата възраст, това може да е свързано с проблеми със слуха.

Необичайно висока сила на звука, когато детето гледа  телевизия или слуша музика също може да ви подскаже, че то има проблем  със слуха и не чува добре.

Липса на отговор на въпроси или неразбирането на команди – това е знак, че детето или игнорира възрастните или не чува, когато му се говори.

Чести молби да се повторят думите – ако детето често моли да се повтаря казаното или не може да чуе добре в шумни среди, това може да е индикатор за слухов проблем.

Проблеми с концентрацията – затруднения в училище, особено по време на устни инструкции, могат да бъдат знак, че детето не чува добре учителя.

Ако имате съмнения, че детето може да има слухови проблеми, е важно да се консултирате със специалист, като педиатър, логопед или ушен лекар (оториноларинголог). Те могат да извършат специфични тестове, за да установят дали наистина има проблем със слуха и да предложат подходящо лечение или помощни средства, като слухови апарати или специализирана терапия.

Ранното откриване на проблеми със слуха е ключово за развитието на детето, особено що се отнася до речта и комуникацията.