Телеасистенцията е вид услуга, която предоставя дистанционна помощ и грижи чрез използването на телекомуникационни технологии. Основната цел на телеасистенцията е да подпомага хора, които имат нужда от ежедневна грижа и надзор, като възрастни хора, хора с хронични заболявания или увреждания. Услугите обикновено се предоставят чрез устройства като алармени системи, носими датчици или мобилни приложения, които позволяват свързване с медицински или социални услуги в случай на нужда.

                              Основните функции на телеасистенцията 

  1. Спешна помощ: Възможност за повикване на помощ при спешни случаи, като падане, внезапно влошаване на здравословното състояние или други инциденти.
  2. Наблюдение на здравословното състояние: Непрекъснато следене на жизнените показатели (кръвно налягане, пулс, ниво на кръвна захар) и алармиране на медицински екипи, ако нещо не е наред.
  3. Свързване с близки: Може да включва известяване на членове на семейството или близки при проблеми или необходимост от намеса.
  4. Поддържане на независимост: Помага на потребителите да останат самостоятелни в дома си, като същевременно осигурява спокойствие за тях и техните близки.

Телеасистенцията често се използва в контекста на грижа за възрастни хора, особено за тези, които живеят сами и искат да запазят независимостта си, като същевременно имат бърз достъп до помощ при необходимост.

                        Къде е развита и се използва най-много на този етап

Телеасистенцията е най-развита и широко използвана в страни с напреднала здравна инфраструктура и високо ниво на дигитализация. Тя се  използва активно в:

  1. Западна Европа:
    • Обединено кралство: Великобритания е една от водещите държави в развитието и използването на телеасистенция, особено чрез националната си здравна система (NHS). Чрез различни програми и инициативи, възрастни хора и пациенти с хронични заболявания имат достъп до дистанционна грижа.
    • Германия и Франция: Тези държави също инвестират сериозно в решения за телеасистенция. Германската система за социално осигуряване и френската здравна система активно прилагат технологии за подкрепа на възрастните хора и пациенти в нужда.
    • Скандинавските страни: Държави като Швеция, Дания и Норвегия са известни със силните си социални грижи и широко разпространени цифрови решения в здравеопазването.
  2. Северна Америка:
    • САЩ: В САЩ телеасистенцията е популярна сред частни компании и доставчици на здравни услуги, които предлагат решения за възрастни хора, включително чрез различни здравни приложения и устройства. Американската система се характеризира с частна инициатива, насочена към пациентите с хронични заболявания и хората, които искат да останат независими в домовете си.
    • Канада: Подобно на САЩ, и в Канада се развиват различни услуги за телеасистенция, като акцентът е върху предоставянето на грижи в домашни условия.
  3. Азия:
    • Япония: Япония е световен лидер в разработването на решения за телеасистенция, благодарение на застаряващото население и високата степен на роботизация и автоматизация. Японските компании разработват разнообразни технологии за грижи, включително роботизирани устройства и носими технологии, които да подпомагат възрастните хора.
    • Южна Корея: Подобно на Япония, Южна Корея има значителен фокус върху иновациите в здравните технологии, включително в областта на телеасистенцията.
  4. Австралия: Австралия също е развила различни инициативи за дистанционна грижа, особено за хора, живеещи в отдалечени райони. Телеасистенцията помага на възрастни хора и пациенти с хронични заболявания да получават помощ, без да се налага да пътуват до големи медицински центрове.
  5. Източна Европа: В някои страни от Източна Европа, като Полша и Унгария, телеасистенцията започва да се развива поради нарастващото търсене на услуги за възрастни хора и хронично болни пациенти. Въпреки че тези услуги са на по-начален етап, те получават подкрепа от местните правителства и ЕС.

Развитието и използването на телеасистенция са свързани със застаряващото население и нуждата от по-ефективно здравеопазване. Държави с добре развита дигитална инфраструктура и силна социална система са водещи в приложението на тази технология

                                                    Има ли я в България

Да, телеасистенцията е налична и в България, но е на по-ранен етап на развитие в сравнение със страните от Западна Европа или САЩ. В последните години обаче има нарастващ интерес към въвеждането на технологии за дистанционна грижа, особено поради застаряващото население и нарастващите нужди от дългосрочни грижи за възрастни хора.

Ето някои от основните аспекти, свързани с телеасистенцията в България:

  1. Проекти и инициативи: В България има пилотни проекти и инициативи за развитие на телеасистенцията, често с подкрепата на Европейския съюз или чрез партньорства с международни организации. Някои програми са насочени към предоставяне на дистанционна медицинска грижа и мониторинг на пациенти с хронични заболявания или възрастни хора в домашни условия.
  2. Услуги за възрастни хора: Възрастните хора са една от основните целеви групи за телеасистенция в България. Някои общини и неправителствени организации (НПО) предлагат услуги за дистанционна помощ чрез алармени устройства, които позволяват на възрастните хора да повикат помощ при спешни случаи.
  3. Телекомуникационни компании и доставчици на услуги: Някои телеком оператори и частни компании в България започват да предлагат услуги, свързани с дистанционно наблюдение и поддръжка, включително устройства за следене на здравословното състояние, спешни аларми и приложения за връзка с медицински специалисти.
  4. Медицински центрове и болници: Някои болници и медицински заведения в България започват да използват телемедицински технологии, които включват дистанционно наблюдение на пациенти и телеконсултации, като част от по-широкия обхват на телеасистенцията.
  5. Подкрепа от държавата и ЕС: Възможностите за финансиране от ЕС и различни програми насочват средства към развитието на телеасистенция в България, като част от по-широките усилия за дигитализация на здравния сектор. Европейските фондове играят важна роля за стимулиране на проекти за дистанционна грижа и социални услуги.

Но все още има предизвикателства пред нейното развитие у нас.

  • Липса на масова популярност: Въпреки че телеасистенцията започва да набира скорост, услугите все още не са масово достъпни в страната и не са широко известни сред населението.
  • Ограничена инфраструктура: В някои региони, особено в по-селски и отдалечени райони, липсата на адекватна дигитална инфраструктура и интернет достъп може да ограничи ефективността на тези услуги.
  • Финансови и ресурсни ограничения: Много хора с нужда от подобни услуги не разполагат с достатъчно средства или не са запознати с възможностите за държавна подкрепа.

Въпреки че телеасистенцията в България е все още в начален етап на развитие, има сериозен потенциал за разширяване на тези услуги, особено с оглед на демографските промени и технологичния напредък.

                    Кои общини, медицински центрове и болници правят опити да я предлагат

В България има няколко общини, медицински центрове и болници, които правят опити да внедряват услуги за телеасистенция, макар че този процес все още не е широко разпространен. 

Някои общини в България са започнали пилотни проекти или предлагат услуги за възрастни хора, свързани с телеасистенция:

  • Община Бургас: През последните години Бургас прави значителни усилия в посока на дигитализация на социалните услуги, включително чрез проекти за дистанционна грижа за възрастни хора. Например, въведен е проект за социална телеасистенция, финансиран от Европейския съюз, който включва алармени системи за домашна помощ и спешно реагиране.
  • Община Пловдив: Пловдив също е сред водещите общини, които предлагат услуги за дистанционна грижа за възрастни хора чрез интеграция на социални услуги и технологии. Има инициативи за предоставяне на носими устройства, които позволяват дистанционен мониторинг на здравословното състояние.
  • Община Варна: Варна разработва социални програми, насочени към подпомагане на възрастни хора и лица с увреждания, включително възможности за дистанционен мониторинг и грижи в рамките на домашна среда. Също така се провеждат програми за обучение на социални работници в тази насока.

2. Медицински центрове и болници

Някои от водещите болници и медицински заведения в страната правят стъпки към внедряване на телеасистенция или телемедицина.

  • "Токуда Болница София": Токуда е една от болниците, която внедрява телемедицински услуги, като част от по-широка система за дистанционно наблюдение на пациенти. Тези услуги включват възможности за консултации от разстояние и мониторинг на хронични заболявания, което е близко до концепцията за телеасистенция.
  • "Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда" и "Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ": Те също предлагат услуги за телемедицина, което включва дистанционно наблюдение на пациенти чрез специализирани устройства за проследяване на жизнените показатели. Това е важен елемент от телеасистенцията за пациенти с хронични заболявания.
  • УМБАЛ "Св. Георги" - Пловдив: Тази болница участва в различни проекти за дигитализация на медицинските услуги, включително дистанционно наблюдение и грижа за пациенти с различни заболявания.
  • МБАЛ "Св. Марина" - Варна: Тази болница също е в процес на развитие на телемедицински услуги, като част от усилията за модернизиране на здравеопазването в региона.

Някои НПО и организации, финансирани от Европейския съюз, също играят важна роля в предоставянето на услуги за телеасистенция в България:

  • Каритас България: Организацията работи по проекти за дистанционна грижа за възрастни хора, като предоставя носими устройства и услуги за спешно реагиране. Това е част от социалните им програми за помощ на уязвими групи.
  • Български Червен кръст (БЧК): БЧК също се ангажира с различни социални и здравни проекти, включително дистанционна помощ за възрастни хора чрез социални услуги.

4. Пилотни проекти и частни инициативи

  • Частни компании: Някои частни компании в България, особено в сектора на телекомуникациите и здравеопазването, предлагат решения за дистанционен мониторинг на здравето, като предоставят устройства за измерване на кръвно налягане, пулс и други жизнени показатели, които се свързват с медицински специалисти.
  • Програми, финансирани от ЕС: Много от пилотните проекти за телеасистенция в България се реализират благодарение на финансиране от Европейския съюз, като част от по-широки усилия за подобряване на социалните и здравните грижи в страната.

Макар че телеасистенцията е на ранен етап у нас, все повече общини и здравни институции разбират важността на тези услуги, особено с оглед на застаряващото население. Липсата на масово внедряване е свързана с инфраструктурни, финансови и информационни предизвикателства, но потенциалът за растеж е значителен, особено с подкрепата на ЕС и напредъка на дигитализацията в здравния сектор.