Здравейте и... добре дошли в “Зона Здраве”! Излизаме с амбицията да огледаме навсякъде и всичко, което има отношение към здравето на хората. А това означава, че няма да ви занимаваме само с билки, болки и лекарства , защото доброто самочувствие също е здраве; и подходящата работа, и пълноценната почивка, и храната, и спортът, и домът, в който живеем; и местата, на които ходим и хората, с които се срещаме и общуваме; и начинът, по който се обличаме и разкрасяваме и сигурно още много, много неща, които ...надяваме се заедно ще открием , за да подредим възможно най-добре този чуден пъзел, наречен живот.

Антимикробната резистентност е една от 10-те най- големи заплахи за човечеството

 „COVID-19 не се лекува с антибиотици, защото тежкоболните страдат от вирусна пневмония, а не от бактериална. Само в 7% от случаите на тежко боледуващи от COVID-19има насложена върху вирусната и бактериална инфекция. Единствено тогава се прилагат антибиотици, и то в болница.“ Тава подчерта доц. Иван Иванов – ръководител на Националната референтна лаборатория „Контрол и мониториране на антибиотичната резистентност“ към Център по заразни и паразитни болести на специална прасконференция, посветена на Световната седмица на осведомеността за антимикробната резистентност при COVID_19 .

Антимикробната резистентност е една от 10-те големи заплахи за човечеството, подчерта доц. Михаил Околийски - експерт от офиса на Световната здравна организация в България. Той изрази недоумението си, че вече трета година в България не се приема разработената от експертите Национална програма за антимикробна резистентност и в хуманната, и във ветеринарната медицина.

Коронавирусната пандемия предизвика през 2020 г. свръхупотреба на антибиотици, което увеличи неимоверно резистентността на бактериите към антибиотично лечение. Това на практика води до невъзможност да се лекуват с антибиотици дори банални инфекции. „В европейските държави своевременно взеха мерки за предотвратяването на антимикробната резистентност. Проучване сред 27 държави показва, че там употребата на антибиотици е спаднала с 18%. България е единствената сред тези държави със свръхупотреба на антибиотици. Ръстът на употребата у нас е с 30%, като специално използването на азитромицин от групата на макролидите има 100% ръст. А това е антибиотик, който се понася добре от децата и досега се ползваше основно за бактериални инфекции в детска възраст. Ненужното лечение на COVID-19 с азитромицин всъщност заплашва здравето на нашите деца днес и в бъдеще“, обясни доц. Иванов.

„Антибиотиците не може да се ползват за профилактика на COVID-19. Единственото средство, което предпазва от заразяване и от тежко боледуване са ваксините. България не трябва да остава остров на глупостта с най-ниското ваксинално покритие“, бе категоричен доц. Михаил Околийски.