Здравейте и... добре дошли в “Зона Здраве”! Излизаме с амбицията да огледаме навсякъде и всичко, което има отношение към здравето на хората. А това означава, че няма да ви занимаваме само с билки, болки и лекарства , защото доброто самочувствие също е здраве; и подходящата работа, и пълноценната почивка, и храната, и спортът, и домът, в който живеем; и местата, на които ходим и хората, с които се срещаме и общуваме; и начинът, по който се обличаме и разкрасяваме и сигурно още много, много неща, които ...надяваме се заедно ще открием , за да подредим възможно най-добре този чуден пъзел, наречен живот.

Седем филма за млади хора в тийнейджърска възраст ще се срещнат

за първи път с публиката на 27-ия София Филм Фест

Историите в „СФФ тийн“ са специално подбрани – темите ще развълнуват младите в тийнейджърска възраст и всеки киноман, който отказва да порасне. Куратор на програмата е режисьорката Надежда Косева.

След прожекциите в Дома на киното ще има разговори с публиката, по време на които ще се обсъди видяното със специални гости, темите, начина, по който са поднесени, специфичния киноезик. 

Откриващият филм „Чуй ме“ (трейлър) ще бъде представен от специалния ни гост – режисьорката Мария Дуза и част от творческия му екип! Български копродуцент на филма е Иван Тонев (Арс Диджитал), а в една от главните роли ще видим Йоана Буковска-Давидова. Единствената прожекция е на 10 март от 18:00 часа в Дома на киното.

Денят на ябълката“ (трейлър) е филм на иранския режисьор Махмуд Гафари. Филмът има две прожекции – на 14 март от 18:30 часа в Дома на киното и на 29 март от 18:00 часа в Euro Cinema. 

„Ездачи“ (трейлър) е филм на словенеца Доминик Менцей. Филмът има две прожекции – на 12 март от 18:00 часа в Дома на киното и на 26 март от 14:00 часа в Euro Cinema.

„Водите на Пастаза“ (трейлър) е документален филм на португалската режисьорка Инес Алвеш. Филмът има две прожекции в Дома на киното – на 13 март от 18:30 часа и на 8 април от 17:00 часа.

„Изгубеният влак“ (трейлър) е историческа драма, режисирана от Саския Дизинг. Филмът има две прожекции – на 11 март от 17:30 часа в Дома на киното и на 28 март от 18:00 часа в Euro Cinema.

„СФФ Тийн“ включва още пълнометражния дебют „Моят малък свят“ (трейлър) на японската режисьорка Ема Кававада, която има опит като асистент на прочутия Хирокадзу Корееда. Сюжетът проследява трудностите, с които се сблъсква 17-годишната Сария, кюрдска бежанка в Япония. Въпреки доброто ѝ представяне в училище, семейството ѝ се оказва без статут на бежанци и тя трябва да поеме отговорност за по-малките си братя и сестри. Премиерата на филма е на Берлинале 2022, където получава Почетен диплом от журито „Amnesty International“. Единствената прожекция на филма е на 15 март от 18:00 часа в Дома на киното.

Вторият пълнометражен филм на младата режисьорка Флоренсия Уебе „Паула“ (трейлър), създаден в копродукция между Аржентина и Италия, разказва за терзанията на 14-годишно момиче, което мрази тялото си и споделя чувствата си в безбрежното интернет пространство. Фалшивото чувство за съпричастност, което създава анонимността, заслепява Паула и тя избира самотния път, по който булимията и анорексията дебнат като алтернативи в търсенето на самоутвърждаване. Филмът има две прожекции – на 16 март от 20:00 часа в Дома на киното и на 18 март от 14:30 часа в Културен център “G8”.

„Филмите на програмата „СФФ тийн“ разказват за онзи първи, неизбежен личностен сбълсък със света – понякога тъмен и страшен, понякога светъл и радостен, бунтарски, разтърсващ, болезнен, смел, самотен, свободен. Авторски филми, които заедно с героите водят публиката по сложния път на сързяване, израстване и себеопределяне, за да ни дарят със силата и смисъла да бъдем. Селекцията включва игрални и документални филми от Европа, Азия и Латинска Америка.

За финал зрителите- младежи ще наградят най-добрия филм от програма „СФФ тийн“. Режисьорът-победител ще бъде поканен на церемонията по връчване на наградите на София Филм Фест, като авторът ще се срещне с публиката и ще проведе кратък майсторски клас.

А чрез специално организирана томбола трима от гласувалите ще получат пълни акредитации за всички прожекции и събития на 27-ия София Филм Фест! 

София Филм Фест търси и своето Младежко жури! Ако си на възраст до 27 години и искаш да участваш – изпрати ни видео на тема „Киното, което ни свързва“. Очакваме видеата ви на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. до 11 март 2023.

Младежкото жури на София Филм Фест избира най-добрия измежду дванайсетте филма от Международния конкурс за първи и втори филм. Прожекциите ще бъдат между 17 и 24 март, а избраният филм ще бъде обявен на Церемонията по връчване на наградите на 25 март в Зала 1 на НДК.