Здравейте и... добре дошли в “Зона Здраве”! Излизаме с амбицията да огледаме навсякъде и всичко, което има отношение към здравето на хората. А това означава, че няма да ви занимаваме само с билки, болки и лекарства , защото доброто самочувствие също е здраве; и подходящата работа, и пълноценната почивка, и храната, и спортът, и домът, в който живеем; и местата, на които ходим и хората, с които се срещаме и общуваме; и начинът, по който се обличаме и разкрасяваме и сигурно още много, много неща, които ...надяваме се заедно ще открием , за да подредим възможно най-добре този чуден пъзел, наречен живот.

 

 

ОРТОПЕД ОТ СВЕТОВНА ВЕЛИЧИНА ЩЕ ОБУЧАВА БЪЛГАРСКИ СПЕЦИАЛИСТИ ЗА СТАВНО ПРОТЕЗИРАНЕ

Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ кани свои колеги от цялата страна на AO Recon  - Complex Total Hip and Knee Arthroplasty Course, който ще се проведе на 30-31 март 2023 в София. Става въпрос за курс за ставно протезиране, част от програмата от събития на международно признатата Фондация АО, създадена да обучава ортопеди от цял свят в съвременните техники за лечение на фрактури. 

Председател на курса е световноизвестният ортопед проф. Бас Масри от Ванкувър Канада, създател на класификацията за диагностика и лечение на перипротезните фрактури (счупвания около протезата). От българска страна курса се организира от проф. Пламен Кинов, началник на Клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ и завеждащ Катедрата по ортопедия и травматология на МУ-София. 

Сред чуждите лектори са едни от най-известните артропластични хирурзи в света:  Франко Бенацо (Италия), Джордж Махерас (Гърция), проф. Георги Василев (Германия), Кристиян Шишак (Унгария) и Динко Видович (Хърватия). От българска страна в курса ще участват Проф. Н. Цачев (ВМА София), д-р П Братоев (Бургас), д-р Й. Вълешков (Плевен), д-р Н. Тивчев (София), д-р Г. Димитров (Плевен).

Ортопедите с опит и интереси в протезирането от България ще бъдат запознати с най-новите тенденции в оперативното лечение на комплексните и ревизионни случаи на тазобедрено и колянно ендопротезиране.

Основен акцент на събитието е практическа част, където ще се разглеждат различни техники за ендопротезиране. Участниците ще имат възможност да зададат своите въпроси и да коментират с известните лектори свои случаи от практиката.

 АО Фондация
Световноизвестната АО Фондация е създадена през 1958 година в Швейцария с мисията да обучава ортопедите в съвременни техники за хирургично лечение на фрактурите. Понастоящем с над 200 000 членове, АО Фондация e най-голямата професионална организация в света. АО Рекон е най-новият й отдел, отдаден на образование в областта на ставното протезиране.

Проф. Бас Масри
Сравняват корифея в ставното ендопротезиране проф. Бас Масри с Меси в съвременния футбол. Той е професор и бивш ръководител на Катедрата по ортопедия в Университета на Британска Колумбия, Канада и бивш ръководител на Катедрата по ортопедия във Vancouver Acute. Един от най-големите специалисти в света в областта на реконструкцията и подмяната на тазобедрена и коленна става при възрастни. Той е и бивш президент на Канадската ортопедична асоциация. Сътрудник е на Американската академия на ортопедичните хирурзи, член на Knee Society и на Hip Society.. Проф. Масри е почетен член на Колежа на лекарите и хирурзите в Глазгоу, почетен член на Германската ортопедична асоциация и Колумбийската ортопедична асоциация. Автор е на редица научни трудове в областта на колянното и тазобедреното протезиране и чест лектор в някои от най-престижните университети в Северна Америка.

Проф. д-р Пламен Кинов
Проф. д-р Пламен Кинов е началник на Клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ от 2013 г. През 2020 година той оглави и Катедрата по ортопедия и травматология към МУ – София. Той е един от най-добрите специалисти у нас в областта на ендопротезирането на тазобедрена и колянна става, минималноинвазивното ендопротезиране, ревизионното ендопротезиране. Специализирал е във водещи клиники в САЩ, Англия, Австрия, Германия, Швейцария и Италия. Член е на БОТА (Българска ортопедична и травматологична асоциация), СУБ (Съюз на учените в България), EFORT (Европейската Федерация на Националните Ортопедични Асоциации), AAOS (Американската асоциация на ортопедичните хирурзи), EHS (Европейската дружество по хирургия на тазобедрената става). Автор е на над 200 научни публикации. Проф. Кинов говори свободно английски и ползва руски, немски, италиански и френски езици.