Здравейте и... добре дошли в “Зона Здраве”! Излизаме с амбицията да огледаме навсякъде и всичко, което има отношение към здравето на хората. А това означава, че няма да ви занимаваме само с билки, болки и лекарства , защото доброто самочувствие също е здраве; и подходящата работа, и пълноценната почивка, и храната, и спортът, и домът, в който живеем; и местата, на които ходим и хората, с които се срещаме и общуваме; и начинът, по който се обличаме и разкрасяваме и сигурно още много, много неща, които ...надяваме се заедно ще открием , за да подредим възможно най-добре този чуден пъзел, наречен живот.

Коледа, Нова година, именни дни ден през ден и богати трапеци с повечко месо...Специалистите - ревматолози вече предупреждават за опасността от  консумацията на много месо и местни продукти през следващите месеци. Някога тази опасност се е наричала „кралска болест“, а днес хората вече знаят, че това заболяване се нарича подагра. Представител на ZonaZdrave разговаря за него с д-р Родина Несторова .

Какво представлява подаграта?

- Подаграта е обменно ставно заболяване, при което е нарушена пуриновата обмяна. 

- Пуринова обмяна – каква е тя?

- Най-общо казано това е белтъчната обмяна и в резултат на нейното нарушаване се натрупват големи количества пикочна киселина под формата на кристали в областта на ставите и в меките тъкани около ставите, също и в бъбрека. И затова освен ставна форма на подаграта или т.н. подагрозен артрит, подаграта може да има и бъбречна форма – подагрозна нефропатия. 

Какви са първите признаци на това заболяване? Какво усещат хората?

- Това заболяване е много коварно. Години наред пикочна киселина стои висока в серума и човека няма оплакване от това, защото няма никакви симптоми. В един момент обаче той получава криза. Тази криза е много драматична. Тя протича с болка, оток, зачервяване, затопляне и ограничение на движенията в определена става. Като в 80-90 % от случаите това е голямата палецова става на долните крайници. 

- Колко продължава този пристъп?

- Първият пристъп трае от 3 до 7 дни и след това минава и все едно нищо не е било.  Тази силна, непоносима болка по време на пристъп, която дори не позволява да се търпи завивката в леглото, изведнъж изчезва и все едно нищо не е имало.Това кара човека да смята, че всичко е минало. Той забравя за болестта и нищо не прави за нейното лечение. 

- А всъщност заболяването невидимо продължава...

- Точно така. Големият проблем е, че пациентите не обръщат внимание на острите артрити, защото те са краткотрайни – както казах от 3 до 7-10 дни. Минават и заминават. Започва междупристъпен период, в който хората забравят за своето заболяване. В тях обаче киселината продължава за се трупа във все повече и повече стави на тялото им и в един момент се оказва, че те вече страдат от хроничен подагрозен артрит. Той може да бъде много агресивен и да завърши с опустошаването на почти всички стави. Крайният резултат от него е инвалидизация. Затова е важна връзката с ревматолога-специалист при лечението.

- А когато е в бъбреците?

- Тогава вече положението е още по не добре, защото се развива подагрозната нефропатия и с този проблем трябва да се отиде при нефролог. Според специалистите по бъбречни заболявания в крайна сметка се стига до бъбречна недостатъчност вследствие натрупването на уратните кристали, т.е. на кристалите пикучна киселина, под формата на уратни камъни в бъбреците и се стига до калкулоза, уратна калкулоза, и съответно до хронична бъбречна недостатъчност. 

- Някога са наричали това заболяване болест на аристокрацията и са го свързвали с по-добрата храна, с консумация на повече месо. Така ли е?

- Хората трябва да знаят, че консумацията на карантия... по принцип на повече белтъчини, на каквито е богато и месото, може да им докара такъв проблем. Защото... всъщност говорим за обменно заболяване на белтъчната обмяна. Действително в миналото, преди век, век и половина, повече месо са хапвали предимно богатите хора и затова подаграта е известна още като „кралска болест“. Сега обаче, когато съвременният човек всеки ден яде месо и ако страда  от подагра, има две неща, които трябва да изхвърли от менюто си - едното е карантията, другото е алкохола. 

- Веднага питам защо точно карантията?

- Защото тя пряко увеличава пурините, т.е. пикучната киселина. А алкохолът, който пък въобще няма отношение към образуване на пикучна киселина, той пречи на отделянето й през бъбрека. Примерно, пиейки една бира, която е може би, от алкохолите, най-вредното питие, от което човек може директно на другата сутрин да се събуди с криза от подагра...

- А казват, че действа диоретично. Дори има хора, които изпиват големи количества бира наведнъж, за да изхвърлят по-лесно песъчинки или дребни камъчета от бъбреците си?

- Да, бирата наистина действа диоретично. Но в тази урина не се отделя пикучната киселина. Тя се задържа в организма и става белята. 

- Значи  хора с такъв проблем не трябва да поглеждат към бира?

- Забраняваме на такива хора да пият бира и концентрат, т.е. твърд алкохол, но им разясняваме, че трябва да имат нормално, качествено хранене. Но те трябва да знаят, че има ли подагра, обикновено има и високо кръвно налягане. Често се наблюдава и наличие на повишение на метаболитния синдром. Подаграта е един фактор и за повишен съдов риск. Дори и човекът на не е минал през кризи на подагра, видим ли, че е с повишена пикочна киселина, ние-лекарите трябва задължително да внимаваме при него за наличие и на други заболявания. Затова  винаги правим съответните изследвания, за да изключим тези т.н. четиризначки... 

Това са 4-те важни показателя – повишена пикучна киселина, повишена кръвна захар, повишени масти в кръвта и повишено кръвно налягане. Забележат ли се повишени нива на пикочна киселина, тогава се предприемат действия за предотвратяване на пристъпа, за да не се случи. А подуе ли се големият пръст на крака, трябва да започне задължително лечение. Адекватно. То е едно по време на пристъп и съвсем различно между пристъпите.