Здравейте и... добре дошли в “Зона Здраве”! Излизаме с амбицията да огледаме навсякъде и всичко, което има отношение към здравето на хората. А това означава, че няма да ви занимаваме само с билки, болки и лекарства , защото доброто самочувствие също е здраве; и подходящата работа, и пълноценната почивка, и храната, и спортът, и домът, в който живеем; и местата, на които ходим и хората, с които се срещаме и общуваме; и начинът, по който се обличаме и разкрасяваме и сигурно още много, много неща, които ...надяваме се заедно ще открием , за да подредим възможно най-добре този чуден пъзел, наречен живот.

Започна  едномесечна медийна кампания за чист въздух с хаштаг #БезПушек, която ще продължи през целия октомври. Тя се организира от Екологично сдружение "За Земята" и Таня Димитрова, която е спечелила проект от Български фонд за жените, за да я реализира. Фокусът на инициативата е върху индивидуалните действия или промени, които всеки човек може да предприеме, за да намали количеството замърсяване на въздуха.

Организаторите предизвикват хората да променят своето поведение поне за една седмица, с което да намалят замърсяването. Например човек може да пробва да ходи на работа или на университет с градски транспорт вместо с кола, така че неговото пътуване да е #БезПушек. Или да използва различни възможности за по-чисто отопление на дома или работното си място.

Желаещите да се включите в кампанията трябва да напишат своето обещание за промяна в събитието във Фейсбук “#Без Пушек - Кампания за Чист въздух”. След края на октомври за най-активните участници ще има материални награди на стойност от 500 лв.

“Идеята на кампанията е да дадем път на добрите примери и да вдъхновим хората да се почувстват мотивирани  и след октомври да продължат да правят някои от нещата, които са изпробвали като дейности, водещи до по-чист въздух” казва Ивайло Попов от сдружение "За Земята". 

Таня Димитрова, учител и активист за чист въздух, добавя: “Има много неща, които трябва да се случат, за да имаме наистина по-чист въздух:  ограничаване замърсяването от моторни превозни средства, по-чисто отопление, адекватни политики на ниво местна и държавна власт. Трябва да се работи на всички нива едновременно. Много хора се чувстват, че личните им избори са капка в морето. Но морето всъщност е направено от много капки.