Здравейте и... добре дошли в “Зона Здраве”! Излизаме с амбицията да огледаме навсякъде и всичко, което има отношение към здравето на хората. А това означава, че няма да ви занимаваме само с билки, болки и лекарства , защото доброто самочувствие също е здраве; и подходящата работа, и пълноценната почивка, и храната, и спортът, и домът, в който живеем; и местата, на които ходим и хората, с които се срещаме и общуваме; и начинът, по който се обличаме и разкрасяваме и сигурно още много, много неща, които ...надяваме се заедно ще открием , за да подредим възможно най-добре този чуден пъзел, наречен живот.

Около 200 000 човека над 18-годишна възраст в България боледуват от атопичен дерматит. В Европейския съюз вече са одобрени няколко иновативни терапии, които овладяват най-тежките форми на заболяването, но българските пациенти все още нямат достъп до тях. България е единствената страна в ЕС, в която пациентите са принудени сами да заплащат медикаментите си за лечение на атопичен дерматит. Не са налични и никакви съвременни терапии, тъй като Националната здравноосигурителна каса не е включила атопичния дерматит в списъка на заболяванията, за чието домашно лечение заплаща. Това съобщиха от Федерация „Български пациентски форум“ по повод 14 септември, Световен ден на атопичния дерматит. 

В момента всеки болен плаща средно по 2043 лв. годишно, за да се лекува. „Според изискванията на Здравната каса, за да се заплаща терапия за едно заболяване, то трябва да бъде в списъка на заболяванията, за чието домашно лечение заплаща. В последните четири години се борим това да се случи и в крайна сметка през месец май касата реши да включи атопичния дерматит. Първоначалната ни радост, че най-накрая и у нас ще има терапия за тежкоболните пациенти, които са не повече 10-15 души на години, бързо бе помрачена, защото разбрахме, че решението влиза в сила от януари 2023 г. Това на практика означава, че пациентите ще имат достъп до медикаментите не по-рано от есента на 2024 г. Няма как производителите на новите лекарства да кандидатстват за включването им в Позитивния лекарствен списък тази година при положение, че още заболяването го няма в списъка на Здравната каса, което ще се случи преди януари 2023 г. След това дори фирмите производителки да успеят да преминат всички процедури по одобрение на медикаментите, Касата няма да започне да ги заплаща в рамките на следващата година, защото само веднъж годишно се включват нови медикаменти и така се отива директно на 2024 г.“ – обяснява Ива Димитрова, председател на Асоциация на хората с псориазис.

От пациентската организация обясняват, че ако Надзорния съвет промени решението си за включване на атопичния дерматит от 1 януари 2022 г. на 31 декември 2023 г., то тогава ще може ефективната реимбурсация наистина да започне от следващата година. „Един, единствен ден разлика ще означава година и половина, спестено страдание за пациентите без терапия. Решението е в ръцете на Надзорния съвет. Изпратили сме отново писмо до новия председател д-р Златанов и се надяваме най-накрая да ни чуят“ – допълва Иван Димитров, председател на Федерация „Български пациентски форум”.

„Атопичният дерматит е заболяване със социално значение, защото е свързано със сериозно нарушение на качеството на живота, на работоспособността и с невъзможност за практикуване на желани професии, спортове и хобита. В цяла Западна Европа е прието, че заболяването е социалнозначимо и може да бъде лекувано с новите терапевтични средства , но в България все още не е така въпреки усилията на лекари и пациенти. Атопичният дерматит не е рядко заболяване, но болните, на които се налага да приемат най-новите терапевтични средства, са малко – само най-тежките случа. У нас те имат възможност само за класическа терапия, докато в ЕС вече се прилагат новите терапии.“, споделят българските дерматолози.

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) вече одобри 3 нови лекарства, които позволяват пълно овладяване на симптомите при умерена и тежка форма на атопичен дерматит и на придружаващите заболявания. Това са терапии от нов тип, които блокират механизма на възпалителната реакция при атопичен дерматит и така заболяването се поддържа под постоянен контрол. Времето, което е необходимо за включване на ново лекарство за реимбурсация у нас, е средно 707 дни от датата на одобрение от ЕМА.

Атопичният дерматит е заболяване на развитите индустриализирани общества с висока хигиена. Преди 20-тина години само 8% от децата са получавали тази диагноза, докато сега вече са 30% в развитите страни. Атопичният дерматит е хронично възпалително заболяване, което се проявява под формата на обрив, съпътстван от постоянен сърбеж, сухота, напукване, зачервяване и загрубяване на кожата. Първият симптом е силен сърбеж, който предшества обрива.

Симптомите при умерена и тежка форма на заболяването са сериозни и продължителни. 85% от пациентите се оплакват от сърбеж, като при 61% той се описва като тежък и непоносим, а при 42% продължава над 18 часа на ден и се засилва през нощта. Кожата е суха по рождение и се образуват сквами (люспи). При 77% от хората с атопичен дерматит е налице силна болка или дискомфорт. Отсъствие от работа по повод на заболяването се налага при 57% от болните, сочи проучване в западноевропейски страни. Част от пациентите развиват съпътстващи заболявания на дихателната, сърдечно-съдовата, костната система и др. Поради това атопичният дерматит се определя и като системно заболяване.