Здравейте и... добре дошли в “Зона Здраве”! Излизаме с амбицията да огледаме навсякъде и всичко, което има отношение към здравето на хората. А това означава, че няма да ви занимаваме само с билки, болки и лекарства , защото доброто самочувствие също е здраве; и подходящата работа, и пълноценната почивка, и храната, и спортът, и домът, в който живеем; и местата, на които ходим и хората, с които се срещаме и общуваме; и начинът, по който се обличаме и разкрасяваме и сигурно още много, много неща, които ...надяваме се заедно ще открием , за да подредим възможно най-добре този чуден пъзел, наречен живот.

 

„Беббо“ – джобен помощник в родителството за децата до 6-годишна възраст

 В Деня на детето УНИЦЕФ България, в партньорство с Министерството на здравеопазването, представя „Беббо“ – безплатно приложение на български език, създадено, за да подкрепи родителите в грижите за децатав първите години от техния живот – от раждането до първия учебен ден.

Мобилното приложение съдържа експертни съвети за редица въпроси, свързани с детското здраве и развитие. В него родителите могат да открият информация за кърменето, храненето и възможностите за ранно учене. „Беббо“ им позволява да проследят ключови моменти от развитието на детето, като записват напредъка в растежа, следят имунизационния календар и въвеждат информация за поставените ваксини и здравните прегледи на детето.

Чрез примери в специални видеа родителите могат да проверят какви са ключовите постижения на детето за съответната възраст и да получат насоки как да стимулират развитието му. Приложението предлага и много идеи за игри, които подпомагат ученето, развитието и социалните умения на децата, както и статии спрепоръки по различни теми, написани от експерти. 

„С този иновативен дигитален инструмент искаме да подкрепим родителите с надеждна и добре организирана информация, тъй като те са най-важните хора в първите години от живота на всяко дете“, заяви Кристина де Бройн,представител на УНИЦЕФ в България. „Насърчавам всички родители да изтеглят безплатното приложение „Беббо“ и да дадат добър старт в живота на своите деца“, допълни тя.

Министерството на здравеопазванетоподкрепя разработеното от УНИЦЕФ приложение. „Приветствам всяка ваша стъпка по посока благополучието и щастието на всяко дете, независимо от неговатараса, пол, възраст и етническа принадлежност. Това е изключително благородна мисия– една от най-важните, която трябва да бъде приоритет на всяко развито общество. Тя е и наша обща цел. Убедена съм, че усилията за постигането ѝтрябва да започнат от най-ранна детска възраст. Затова Министерството на здравеопазването подкрепя адаптирането на мобилно приложение за родители на деца до 72 месеца в България“, заяви министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова.„Сигурна съм, че внедряването му у нас ще добави стойност в грижите за децата в тази крехка възраст, като подпомогне адекватно семействата им с необходимата практична и приложима за отглеждането им информация“, отбеляза тя.

Съдържанието на приложението може да бъде персонализирано според възрастта на детето. „Беббо“ може да се използва едновременно от двамата родители за едно или повече деца.

В България едни от първите потребители и приятели на „Беббо“ са певицата Поли Генова, актьорът и продуцент Алек Алексиев и българската шампионка по сноуборд Сани Жекова. Като родители те споделят, че приложението е лесно за употреба и е техен ценен помощник в грижите за децата.

„Приложението на УНИЦЕФ „Беббо“ е напълно безплатно. Разработено е съвместно със специалисти по ранно детско развитие, което означава, че можем да се доверим“, сподели Поли Генова, която е майка на две деца. „Харесва ми, че можеш да зададеш данните и на двете деца и да следиш развитието им в зависимост от това на каква възраст са. Има и игри, които са приложени към всички показатели, тоест може да доразвиеш определени умения, ако се съмняваш, че детето има нужда от малко повече помощ“, подчерта тя.

Приложението е регионална инициатива на УНИЦЕФ и вече е помогнало на над 70 000 родители в 11 страни в Европа и Централна Азия.

 Може да изтеглите „Беббо“ от:

https://apps.apple.com/gb/app/bebbo/id1588918146

https://play.google.com/store/apps/details?id=org.unicef.ecar.bebbo