Здравейте и... добре дошли в “Зона Здраве”! Излизаме с амбицията да огледаме навсякъде и всичко, което има отношение към здравето на хората. А това означава, че няма да ви занимаваме само с билки, болки и лекарства , защото доброто самочувствие също е здраве; и подходящата работа, и пълноценната почивка, и храната, и спортът, и домът, в който живеем; и местата, на които ходим и хората, с които се срещаме и общуваме; и начинът, по който се обличаме и разкрасяваме и сигурно още много, много неща, които ...надяваме се заедно ще открием , за да подредим възможно най-добре този чуден пъзел, наречен живот.

Поводът е Movember– международна инициатива, посветена на мъжкото здраве

Клиниката по урология и андрология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ стартира безплатни урологични и андрологични прегледи за мъже през целия месец ноември. По този начин екипът се присъединява към международната инициатива Movember.  /Терминът е компилация между „mo“ - разговорното название за мустаци в някои англоговорящи страни  и календарния месец (November).В рамките на Movember милиони мъже по света си пускат мустаци, или си поставят изкуствени такива, в знак на съпричастност с проблемите на мъжкото здраве, най-важните сред които са ракът на простатата, ракът на тестисите, туморите на пикочния мехур и на уретрата и самоубийствата, до които понякога водят тези диагнози.

Безплатните урологични и андрологични прегледи ще продължат от 01.11.2021 до 30.11 2021 г. Те ще се провеждат от понеделник до петък, между 11:00 и 13:00 часа в каб. 225 на Диагностично-консултативния блокна УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. С оглед утежнената ковид обстановка и с цел да се избегне струпване на хора е задължително предварителното записванена тел.02 9432 201. Желателно за прегледа мъжете да носят със себе си изследване на туморен маркер на простатната жлеза / PSA/, както и базисни кръвни изследвания и общо изследване на урина с давност не повече от месец преди прегледа.

Като честота ракът на простатата е на второ място в България след рака на белия дроб при мъжете. Годишно от него се разболяват около 3000 мъже. Доказано е, че съществува генетична предиспозиция – господата, които имат баща, дядо, брат с тази диагноза имат близо два пъти по-голяма вероятност да развият заболяването. Напоследък съвременната наука доказа, че дефектният ген може да бъде предаден и по майчина линия, ако тя е била диагностицирана с рак на гърдата.

Най-често от рак на простатата боледуват мъже над 60 години, но не са изключение и по-ранните прояви на болестта, когато тя протича и по-агресивно. За разлика от развитите държави, у нас простатният карцином в повечето случаи се открива в напреднал стадий, когато възможностите на медицината са ограничени. Той е сред тихите убийци, тъй като преди да авансира, няма почти никакви симптоми. Единственият начин да бъде открит навреме са редовните профилактични прегледи при уролог и изследване на специфичния туморен маркер PSA.

„Затова съветвам всички мъже над 50 години да си изследват туморния маркер и да отидат на уролог веднъж в годината или на 2 години, ако след първата визита няма данни за карцином“, казва акад. проф. д-р Чавдар Славов, началник на Клиниката по урология и андрология на УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ“. Известният уролог, който има зад гърба си над 1000 операции за рак на простатата, съветва представителите на силния пол да не се осланят само на лабораторните резултати, които не рядко са фалшиво отрицателни. „С преглед един опитен уролог може да открие дори начално образувание, което още не е засечено от радарите на PSA маркера.“

В столичната болница преди няколко месеца беше открит „Център за комплексна терапия на туморите на простатната жлеза“. Фокусът при клиничното поведение при тези заболявания на простата е насочен върху високотехнологичните, минимално-инвазивни и същевременно максимално ефективни методи на диагностика и лечение. Центърът разполага с последно поколение хибриден лазер, както и с една от най-съвременните системи за биопсична диагностика на простатната жлеза– чрез трансректален или трансеперинеален достъп, позволяваща изключително прецизно насочване към съмнителните зони в простатната жлеза. Тези високотехнологични методи значително повишават чувствителността на извършваните биопсии на простата и позволяват детектиране на заболяването в неговия ранен стадий.

До месец предстои да бъде въведен и нов, високотехнологичен метод за лечение на тумори на простатата, който ще бъде уникален  за България. Нискодозовата брахитерапия. предствлява вкарване на малки зърна, наречени сидове, на йод 125 изотоп, изчислени по определена формула, в самата простатна жлеза. Следва вътретъканно облъчване в рамките на 6-8 седмици, при което се постига 96% излекуване. Този метод спестява неудобства на пациента, свързани с оперативното отстраняване на жлезата като изпускане на урина и еректилна дисфункция, както и вероятността от еволюиране на болестта към по-утежнени стадии. Пациентът пролежава само 24 до 48 часа.